czwartek, 13 grudnia 2012

Pierniki świąteczne


Nie lubię pierników, nigdy nie lubiłam. Ni przeszkodziło mi to jednak w przygotowaniu ciastek świątecznych – do zjedzenia oraz do zawieszenia na choinkę.

Pierniki robiłam zgodnie z przepisem od koleżanki:
2 szklanki mąki tortowej
1 jajko
3/4 szklanki cukru pudru
czubata łyżka miodu
1,5 łyżeczki przypraw do piernika
1 łyżeczka sody
2,5 dkg drożdży
2,5 dkg masła miękkiego
Mąkę wymieszać z cukrem . Miód podgrzać z przyprawami na koniec wymieszać z sodą przełożyć do mąki z cukrem -wymieszać. Dodać drożdże(bez robienia rozczynu). Dodać jajko i masło -wyrobić dokładnie-rozwałkować na ulubioną grubość (grubsze są bardzo mięciutkie). Piec ok. 15 minut w temp.190 C.

Spodziewałam się, że wyjdzie ich więcej ale powstało prawie 50 sztuk (byłoby więcej gdyby nie testowe pierniki z witrażykami z haribo, które okazały się niewypałem). Dziś postaram się przyrządzić drugą serię, ponieważ wcześniejsze są bez gwiazdek!

Na razie wygląda to tak, teraz trzeba to ozdobić:






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz