Ciasto jagodowe od AleBabki postanowiłam zrobić od razu jak pojawił się przepis.
Nie dość, że wygląda przepysznie, wydaje się łatwe w
upieczeniu to jeszcze ufam przepisom Kingi, słodkości wychodzą za każdym razem
(prawie każdym, ale to prawie to moje błędy :) ).
Jeszcze jeden plus za przepisy AleBabki- nie umiem ocenić
suchego patyczka, zawsze piekę jeszcze 2-3 min. dla upewnienia i wtedy ciacho
jest za suche albo co gorsza – przypalone. Mam również problem w dopasowaniu się do autora przepisu – czy piec z termoobiegiem,
czy bez, czy jego piekarnik jest równie mocny jak mój. W przepisach Kingi jak
jest podana godzina to faktycznie oznacza dokładnie 60 minut. Tak jak by miała identyczny
piekarnik co ja :)
Ciacho jagodowe przygotowuje się faktycznie szybko. Poniżej
przepis i efekty moich wypocin.
Składniki:
- 100 g jagód - ja kupiłam 400g mrożonych
- Mokre:
- 1 szklanki maślanki
- 0,5 szklanki oleju – następnym razem dam mniej
- 3 jajka
- Suche:
- 1 łyżeczka skórki z cytryny
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- Kruszonka:
- 100 g masła
- 100 g mąki
- 100 g cukru
Przygotowanie:
- Piekarnik nastawić na temperaturę 180 C z funkcją grzania góra - dół. Przygotować tortownicę o średnicy 25 cm. Dno wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem i obsypać mąką.
- Wszystkie składniki kruszonki wymieszać ze sobą. Odłożyć do lodówki na czas przygotowania ciasta.
- W dużej misce wymieszać ze sobą wszystkie składniki suche.
- Składniki mokre dobrze wymieszać do ich połączenia.
- Składniki mokre przelać do składników suchych szybki i dokładnie wymieszać.
- Ciasto przelać do formy, posypać jagodami, a na samą górę kruszonkę.
- Piec 1 godzinę. Wystudzić i obsypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz