piątek, 1 marca 2013

Ciasto jagodowe

 Ciasto jagodowe od AleBabki postanowiłam zrobić od razu jak pojawił się przepis.

Nie dość, że wygląda przepysznie, wydaje się łatwe w upieczeniu to jeszcze ufam przepisom Kingi, słodkości wychodzą za każdym razem (prawie każdym, ale to prawie to moje błędy :) ).

Jeszcze jeden plus za przepisy AleBabki- nie umiem ocenić suchego patyczka, zawsze piekę jeszcze 2-3 min. dla upewnienia i wtedy ciacho jest za suche albo co gorsza – przypalone. Mam również problem w dopasowaniu  się do autora przepisu – czy piec z termoobiegiem, czy bez, czy jego piekarnik jest równie mocny jak mój. W przepisach Kingi jak jest podana godzina to faktycznie oznacza dokładnie 60 minut. Tak jak by miała identyczny piekarnik co ja :)

Ciacho jagodowe przygotowuje się faktycznie szybko. Poniżej przepis i efekty moich wypocin.
Składniki:
  • 100 g jagód  - ja kupiłam 400g mrożonych
  • Mokre:
    • 1 szklanki maślanki
    • 0,5 szklanki oleju – następnym razem dam mniej
    • 3 jajka
  • Suche:
    • 1 łyżeczka skórki z cytryny
    •  2,5 szklanki mąki pszennej
    •  3/4 szklanki cukru
    •  3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Kruszonka:
    •  100 g masła
    •  100 g mąki
    •  100 g cukru
Przygotowanie:
  •  Piekarnik nastawić na temperaturę 180 C z funkcją grzania góra - dół. Przygotować tortownicę o średnicy 25 cm. Dno wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem i obsypać mąką.
  •  Wszystkie składniki kruszonki wymieszać ze sobą. Odłożyć do lodówki na czas przygotowania ciasta.
  • W dużej misce wymieszać ze sobą wszystkie składniki suche.
  • Składniki mokre dobrze wymieszać do ich połączenia.
  •  Składniki mokre przelać do składników suchych szybki i dokładnie wymieszać.
  •  Ciasto przelać do formy, posypać jagodami, a na samą górę kruszonkę.
  •  Piec 1 godzinę. Wystudzić i obsypać cukrem pudrem.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz